pondělí 3. října 2016

Vítězové a poražení nejostřeji sledovaného přáteláku NBA v tomto miléniu

Abychom si hned na začátku udělali jasno. Standardní kulisa předsezonních přípravných zápasů NBA vypadá nezřídka nějak takhle:


To je náhodná momentka z druhého poločasu nedělního bizarního duelu mezi Rockets a čínskými Shanghai Sharks v Houstonu. Tedy zápasu, jehož jedinými účely je nezranit se, prodat víc dresů v Číně a znovu vestoje zatleskat Yao Mingovi. Není asi potřeba zdůrazňovat, že horní prstenec(ce) haly zůstavají zavřené a zhasnuté.

A to mluvíme o té lepší variantě. Ta horší vypadá takhle:


To je pro změnu náhodná momentka ze sobotní přípavy mezi Pelicans a Mavericks. Tolik asi k tomu, jak moc seriózně se v zámoří tyhle preseason duely berou.

Ale v sobotu se hrál ještě jeden zápas, který vybočoval ve všech směrech. Především se vyprodal za pár vteřin po spuštění předprodeje. A to se hrál v kanadském Vancouveru, kde se NBA už pěkných pár let nehraje. A lidi nepřišli kvůli "jakoby" domácím Raptors. Lidi přišli kvůli tomuhle:


Jo, je to tak. Beatles současné NBA. Čtyři z patnácti nejlepších hráčů ligy v jednom týmu, v jednom momentě na palubovce. Pro někoho Justice League, pro jiné Dark side. Sledovanost a popularitu Warriors to vystřelí ke hvězdám, což pomůže celé soutěži, tvrdí jedni. Tak dominantní tým zničí soutěživost v lize, tvrdí druzí.

Tak především - vono to s tou dominancí nebude tak jednoduché. A ačkoliv v sobotu byl výsledek fakt tou poslední věcí, o kterou šlo, ten zápas leccos ukázal.

Pokud snad existuje někdo, kdo to ještě nezaznamenal: Warriors (to je ten tým z Bay Area, který loni vyhrál rekordních 73 zápasů v základní části, aby pak ve finále podělal jako první v historii vedení 3:1) vyměnili v základní sestavě Kevina Duranta za Harrisona Barnese.

Ještě jednou:  Duranta za Barnese. 

Tak jinak: Jeden z nejlepších týmů historie vyměnil svého nejslabšího člena základní sestavy za jednoho ze tří nejlepších hráčů současné NBA. K MVP 2015 přivedl MVP 2014.

Durant za Barnese.  Durant za Barnese. Durant za Barnese. Durant za Barnese. Durant za Barnese. Durant za Barnese. Durant za Barnese. Durant za Barnese. Durant za Barnese .......

Pochopitelně to přináší i negativní důsledky. A některé nemusí nutně souviset s herními systémy a týmovou chemií. On to ne každý vnímá ze strany Duranta jako charakterní krok. Z hodného chlapce NBA se v podstatě přes noc stal The Villian. A doneslo se to evidentně až do Vancouveru, protože každý jeho dotek s míčem provázelo od prvního útoku bučení. A to je prosím pekně první přípravný zápas v nebasketbalové zemi a ve městě, které nemá s NBA už fakticky nic společného. Člověk se musí ptát, jak budou lidé reagovat během sezony, na palubovkách soupeřů v západní konferenci ... Zápas v OKC pak bude asi lepší sledovat se staženými reproduktory. Warriors se teď na tuhle atmosféru musí připravit, na cestách jim to všichni dají sežrat. Na druhou stranu jim to v Oracle nejméně jedenačtyřicetkrát jejich věrní, VIPs a několik bandwagonerů bohatě vynahradí.

STÁL VŠECHEN TEN HYPE OKOLO PRVNÍHO ZÁPASU ZA TO?

Přiznejme si to - nestál. Vůbec to nebyl pěkný basket. Jenže to přípravné zápasy v NBA nebývají. Mentalita superhvězd a hráčů s garantovanými kontrakty prostě není nastavena tak, aby brousili parkety od první minuty preseason. Dost z nich s tím má koneckonců problém i v některých úsecích regular season. A ti, co hrají o poslední místa na soupiskách zase často naráží na svoje limity (I´m looking at you JaVale, Anderson, Bruno ...). 

Nejdřív tedy k té velké čtyřce. Durant skončil na devíti bodech se střelbou 2/9, k tomu taky tři ztráty. Ve statistice, která je podle Ludvy z Houslic nejdůležitější, tedy +/-, skončil KD na nule. Nic moc, ale tohle fakt není zápas určený k tomu, aby Durant trhal rekordy.

Jestli někomu přítomnost Durantuly na palubovce ubere střely, pak to bude Draymond Green. Tahle specifická figura NBA, které skvěle funguje v systému Golden State (jeden z mých přátel dokonce tvrdí, že Draymond je v podstatě celý ten systém), prostě bude o to víc dělat věci ve kterých je skvělý - doskakovat, vyvážet balon proti pomalejším obrancům, clonit, nahrávat, bránit několik pozic, provokovat a hecovat všechny jako pominutej. Aby bylo jasno - myslím, že Draymond je masivně overrated, ale v GSW funguje neocenitelně. Třeba v Riu už to zdaleka tak slavné nebylo. Proti Torontu si Green vystřelil dvakrát. Asi tak.

Curry a Thompson si o to své řeknou, Durant neDurant, ačkoliv Klay si možná občas bude na hřišti připadat trochu opuštěný. Thompson proti Raptors střílel 5/13 (trojky 4/11) a Curry 2/6 (trojky 1/5). O jejich formě v téhle fázi sezony nejlépe vypovídá to, že tohle nebyl koš:


 A ani tohle ne:


Jestli je něco evidentní a žádný předsezonní zápas na tom nemůže nic změnit, pak je to fakt, že tihle čtyři mají svoji pozici jistou a na každém z nich bude sakra záležet, jestli GSW budou schopni naplnit očekávání.

Ale sami to nezvládnou a to je právě ten problém. Pokud jde o pivoty, odešel Bogut a Ezeli, tedy výborní obránci, nahradili je veteráni Pachulia s Westem. V rámci toho nulového prostoru pod platovým stropem, který Dubs měli, je to ještě to lepší řešení. Nicméně, Pachulia, který v sobotu začínal v základu, je sice dobrým pozičním obráncem, ale loni měl průměr 0,3 bloku na zápas. Bogut 1,6. West je na tom proti Pachuliovi o něco lépe, ale 0,7 bloku není taky nic, čím by se Warriors měli vytahovat. Ezeli měl průměr 1,1 bloku na zápas. Tu takzvanou rim protection tedy Warriors ztratili a tady se ostatním týmům nabízí cestička. A je úplně jedno, jestli nakonec zůstanec v základu Pachulia (který v sobotu odehrál jen málo přes osm minut) nebo se tam dostane West. 

Jo, do GSW taky přišel JaVale McGee. To je sice atletická rozhledna, která fakt má svou tělesnou stavbou potenciál být dominantním obráncem v bedně, ale tenhle člověk má tak nízké basketbalové IQ, že se v posledních letech proslavil především takhle:


Teoreticky můžou Warriors experimentovat na pivotu ještě třeba s variantami zahrnujícími Jamese McAdoo nebo v určitých momentech prostě Draymonda, ale není to dlouhodobé řešení a především to není řešení, které by nějak výrazně přiblížilo prsten.

Pokud jde o lavičku, prvním na řadě je samozřejmě Iguodala, který je výborným obráncem a to dokonce do té míry, že to dlouho byl LeBronůn kryptonit. Dokud na to James v posledních třech zápasech posledního finále nepřišel. Andre se GSW hodí i v útoku, protože pokud by náhodou nějaká obrana zvládla vymyslet, jak zodpovědně dorotovat ty hlavní hvězdy, pak umí celkem spolehlivě zvednout trojku i on (loni 35,1 %), případně zakončovat po nájezdu nebo ze stop-jumpu.

Další na řadě je Livingston, který loni slušně zaskakoval za Curryho a v prvním zápase finále si dokonce ukradl show pro sebe. Jenže to už vůbec dobrý střelec z dálky není. Obrany si můžou dovolit ho riskovat volného a v tu chvíli budou Thompson nebo Durant pod pěkným tlakem. Navíc jak Iguodala, tak Livingston jsou už třicátníci, takže jim taky nejde nakládat do nekonečna. A je jasné, že GSW budou letos lavičku hodně potřebovat, jestli nechtějí, aby Curry v play-off tahal nohy za sebou, tak jako v posledním finále s Cavs.

Ale vymýšlet toho moc nemůžou. Nadějně vypadá draft pick Patrick McCaw. Statisticky v podstatě nejlepší hráč Warriors toho přáteláku s Raptors. Tam, kde Dubs letos draftovali, už moc lepších hráčů nebylo a McCaw má evidentně slušný basketbalový mozek, dovede získávat míče, má cit pro přihrávku a nebojí se vystřelit. Určitě to ale bude chtít permanentku do posilovny, protože jinak ho takový Westbrook sežere zaživa.


Pak už tam zbývá jen Clark a jinak nic moc. Varejao je v týmu jen kvůli nějakému tmelení v kabině, Looney má všechny předpoklady stát se dalším Odenem nebo Rosickým a nikdo další není na obzoru. Snad že by se nakonec přece jen nechal k návratu přesvědčit RayRay.

Warrors to letos budou mít těžké, dá-li se to tak říct. Samozřejmě, že jsou hlavními kandidáty na titul. Samozřejmě, že mají nejsilnější tým. Samozřejmě, že proti mnoha týmům povedou 15:0 ještě než se v Oraclu rozsvítí světla. Samozřejmě, že někdy prostě nepůjdou bránit.

Ale taky je tam spousta otazníků. Odešli Barnes, Bogut, Ezeli, Barbosa, Speights ... to byli všichni velmi dobře použitelní hráči a každý z nich měl své velké okamžiky. Durant je lepší než všichni tihle dohromady, ale pořád je to jen jeden člověk. Navíc bude chtít míč a třeba se to v průběhu sezony Draymondovi nebo Klayovi začne trochu zajídat, a to i přes všechny ty rekrutovací smsky a kamarádské ubezpečování, jak se tady dělá historie a všichni u toho chtějí být. Kerr tady bude mít hodně práce, jsou to obří ega a musí se vejít do jedné haly. A tihle všichni taky musí někdy vypnout, odpočívat, což teď v Bay Area všichni dobře vědí po loňsku. 73 means nothing without a ring. Letos to nebude 73 výher, celkem určitě jich nebude ani 70. Ale ať to bude jakkoliv, rozhodně to bude velká zábava.

RAPTORS

Když už jsme u toho, v tom zápase hrál ještě jeden tým. Dokonce ho vyhrál. A taky se zdá, že by mohl navázat na loňskou sezonu, která byla nejúspěšnější v jeho historii. Ten core týmu včetně DeRozana a Lowryho zůstal, odešel jen Biyombo. To byl pravda slušný obránce, doskakovač a blokař, ale mě se fakt líbí, že přivedli Sullingera. Jared sice nebude odpalovat balony do šesté řady, ale naprosto v klidu nasbírá na doskoku dvouferná čísla a především je nebezpečný i v útoku a to z každé vzdálenosti. Biyombo byl třeba na trojce nebezpečný jenom sám sobě.

Zapomatoval bych si taky jméno Pascal Siakam. Mladíček, který má evidentně výborný čuch na doskoky a to i ty útočné. V zápase dostal prostor na více než 20 minut a až na celkem pochopitelné tři ztráty to byly minuty zúročené dobře. Jestli někdo hraje Fantasy league, tak by tenhle kluk mohl být v posledních kolech slušným stealem. 

Není to ale moc dobrá zpráva pro Rakušana Jakoba Poeltla, který má navíc před sebou ještě Nogueiru a jako devítka draftu to ani náhodou nebude mít jednoduché. Především v prvním poločase na něm byla znát hrozná nervozita, když mu například samotnému pod košem místo smeče odhopkal míč do autu.

Ještě jedna poznámka - fakt nechápu, co Raptors před dvěma roky sledovali tím pickem Cabocla v jednom z nejnabitějších draftů ever. Já vím, že se už tenkrát říkalo, že je two years away from being two years away, což znamená, že by byl momentálně už jenom two years away, ale na tom hřišti působí komicky až dojemně.  
 






Žádné komentáře:

Okomentovat