pondělí 31. října 2016

Týden v NBA (1)

Ačkoliv má NBA za sebou teprve šest dní, je čas na několik prvních postřehů a úvah, které se v následujících dnech pochopitelně ukážou jako špatné.

- San Antonio Spurs měli nejnabitější týden se čtyřmi zápasy a zvládli ho skvěle (4-0). Nejvíc samozřejmě vyčnívá jejich výhra v Oracle skoro o 30 bodů, ale když si vezmeme, že Pop už od druhého zápasu začal se šetřením svých opor na play-off, je prozatimní neporazitelnost Ostruh ještě cennější, než poprava největšího favorita. Zápasy off už dostali Ginobili, Parker a čerstvě LaMa, k tomu se Gasolovy minuty drží v nižších dvacítkách. Šanci vyniknout tak měli třeba Simmons, tradiční Mills, Deadmon, Bertans nebo Laprovittola a znovu se tak potvrzuje, že v tomhle systému udělají relevantního hráče v podstatě z každého. Pokud někdo o Spurs po odchodu Duncana pochyboval, měl by se chytit za nos. A to jsem ještě ani jednou nenapsal jméno Kawhi. 



- Mimochodem Warriors. Po úvodním výprasku přišly dvě výhry u Pelicans a Suns, ale ani jedna z nich nebyla suverénní a takhle si to tam asi nepředstavovali. Je mi jasné, že si všichni musí sednout, ale díra po odchodu Boguta/Ezeliho je ještě větší, než se tušilo a obrana vypadá jemně řečeno zranitelně. Proti Pelikánům a Sluncím se to ještě dalo přestřílet, ale Kerra a potažmo celý management čeká pořádný brainstorming. 

- Příjemně překvapují Bulls, protože Celtics a Pacers rozhodně nebyla zahřívací kola. Uvidíme, až se trochu přestane dařit střelba. Naopak Pacers těžko můžou být spokojení, protože s Nets by fakt nikdo ze širší špičky konference, byť východní, prohrávat neměl a ve Windy city to taky bylo příliš jednoznačné. Ještě hůř začali Magic (0-3), dívat se moc nedá ani na Wizards, ale o tom dál. Slušně vytěžila snadné rozlosování Oklahoma vědoma si toho, že chce-li do play-off (a to tedy Westbrook rozhodně chce), tak nesmí zbytečně prohrávat. Pravá prověrka ale přijde až tenhle týden (Clippers, Warriors)

- Individuálně se nám vyrýsovalo několik kandidátů na MVP, zatím počátečních. Tak v první řadě ten Westbrook. Pokud by to snad někdo nezaznamenal, tak uhrál tyhle lajny: 32-12-9, 51-13-10, 33-12-16. Kromě druhého zápasu to navíc bylo s úspěšností z pole přes 50 procent. Takhle - pokud by Russ dotáhl Thunder do play-off a jeho průměry se alespoň částečně blížily těmto, pak se o MVP nemusíme bavit. V tomhle týmu fakt není v útoku kromě Oladipa moc jiných variant a tak je to pro Westbrooka letos bianko šek jeho vlastní show. Skoro by se chtělo věřit, že je tu po dlouhých desetiletích šance na nemyslitelné - sezónní triple-double.

 
                 

Dalším monstrem prvního týdne je pochopitelně Davis. Hlavně jeho první zápas proti Denveru (50-16-5-7-4!!!) byl unreal a když na to proti Warriors navázal 45 body a 17 doskoky vypadalo to fakt epicky. JENŽE - oba tyhle zápasy Pelicans prohráli a ve třetím zápase už Davise pořešili Spurs (18-5-0). Netřeba dodávat, že Pelicans prohráli i to a jsou 0-3. Takže pro Davise bude první překážkou fakt, že se bude opravdu složitě tlačit do play-off, druhou pak historie jeho zranění, kvůli které by mělo NO začít dřív nebo později limitovat jeho minuty.

Pro Leonarda bude pak zase největší překážkou Popovich, protože se dají typicky po texasku čekat zápasy s nižší minutáží i občasné DNPs-CD. Kdyby měl ale Kawhi volnou ruku, byl by to možná kandidát číslo jedna, protože Spurs jsou už naprosto neoddiskutovatelně jeho tým a po čtyřech VYHRANÝCH zápasech má průměr 28 bodů při standardně nadstandardní obraně.

Těžko po prvním týdnu vynechat LeBrona, jelikož Cavs to mají 3-0. Dvě výhry byly povinné, ale v Torontu se nevyhrává lehce. A King je zatím s průměry 21 - 8 - 10 hodně nahoře. Nevěřím ale tomu, že by jeho minuty zůstávaly skoro u 40 na zápas. Je to začátek sezony a někde prostě přijde přepnutí na autopilota, který je ale pochopitelně pořád v úrovni, na kterou většina hráčů nemůže ani pomyslet.

A tak je pro mě zatím společně s Westbrookem druhým hlavním kandidátem na MVP Harden. Ten bude mít minuty takové, jaké bude chtít, míč má pořád v rukou a D´Antoni chce hlavně útočit, což je pro Hardena rajská hudba. Po třech zápasech jsou to průměry 29,3 bodu, 7,3 doskoku a 10,7 asistence. A taky víc jak šest ztrát. Pořád exkluzivní.



- Trochu čichnout už nám dali i někteří kandidáti na cenu pro hráče s největším zlepšením. V Indianě je zatím jediným světlým bodem sezony Turner, který je jednoznačně prvním pivotem a s průměry 21 bodů, přes deset doskoků a tři bloky se směle může hlásit mezi pět nejlepších centrů ligy. Super týden má za sebou taky T.J. Warren z Phoenixu, ačkoliv tam bych čekal trochu pokles. Ale v útoku má evidentně to pověstné "green light" a zatím toho využívá slušně - přes 23 bodů a k tomu skoro sedm doskoků.

- A ještě pochopitelně k Satymu. Bohužel pro něj se potvrdilo, že preseason nic moc neznamená a taky to, že Brooks je špatný kouč. Saty prostě momentálně není v rotaci. Před ním hraje nejen Burke, ale dokonce - to mě poser - Thornton. A nic na tom nemění to, že hrajou špatně. 

Saty má tři různé naděje - že se někdo zraní (což při historii některých hráčů Wizards není vyloučené), že už se na to nebude moc dívat ani Brooks a vymění některé hráče z rotace anebo že už se na to nebude moc dívat někdo vyšší a vymění Brookse. Na to poslední bych skoro sázel nejvíc, Wizards zatím hrajou typický Brooksův styl - hodně hry jeden na jednoho, protože Brooks má prostě v zálibě hráče, kteří především umí dát koš. To se ještě snese, pokud je tím hráčem Wall, ale když pak nastoupí ta takzvaná second unit, je to bída s nouzí. A kdyby tu pětku měl někdo v tu chvíli srovnat do nějakého systému, tak není kdo, protože Burke to neumí a někdo další na to nemá schopnosti. Snad to Brooksovi dojde, protože Saty si rozhodně nezaslouží, aby seděl, když po hřišti běhají tahle pometla. Je to celkově nekoukatelné a Wizards to mají 0-2.

Uvidíme, za týden budeme zase moudřejší.




Žádné komentáře:

Okomentovat