středa 5. října 2016

Pitva velkého debutu

Přiznejme si to. Čech v NBA bude vždycky unikum. Minimálně pro několik dalších - řekněme - desítek let. Je to fakt, který je potřeba přijmout. Postavení basketu v Česku už je takové. Je to chudý příbuzný fotbalu a hokeje, začíná zaostávat za florbalem, o klasických sportovních aktivitách typu atletika, plavání, cyklistika se raději ani nezmiňujme. Vypiplat v takových podmínkách, v tak chudém podhoubí kluka, který se prosadí mezi 450 nejlepších hráčů světa v jedné z nejnekompromisnějších lig vůbec, je skoro malý zázrak. 

Ale čas od času se někdo s takovými schopnostmi v srdci Evropy narodit může. Když má pak v telecím věku podporu rodiny, natrefí na správný systém, dobrého trenéra může se ten talent projevit a někoho třeba napadne ho rozvíjet. Ideálně tak, že kluka pošle do na zkušenou do ciziny. Je jedno jestli na americkou univerzitu, do Slovinka, Srbska nebo Španělska. Hlavně NĚKAM. Protože při vší úctě k těm, kteří basket v Česku dělají, představa, že by se kluby v NBA utloukly po někom, kdo ročně odehraje 50 zápasů v české lize, je naivní. I kdyby měl průměry 25 - 12 - 10 a pravidelně vyhrával ... ehm, Basketparádu. 

Važme si proto každého, kdo to dokáže. Je to malý zázrak a není to jednoduchá ani krátká cesta. A tím spíš obdivujme ty, kteří mají šanci být v NBA alespoň trochu relevantní. Jeden takový tu teď je a takhle vypadal jeho první zápas v baskebalovém ráji.

ČEŠI V NBA

OK, nejdřív trochu nudné historie, abychom získali perspektivu a mohli si aktuální události dát do souvislostí. 


Jiří "George" Zídek mladší byl prvním Čechem, který meccu basketbalu poznal zevnitř. Měl slušné předpoklady. Hrál na prestižní americké UCLA, vyhrál s ní NCAA, byl draftován a hned do své první sezony v dresu Sršňů vstoupil coby člen základní sestavy. Hned první zápas proti jeho veličenstvu 23 a jeho Bulls strávil Jirka na palubovce 34 minut, dal 13 bodů a přidal 5 doskoků. Mimochodem, Michael Jordan tehdy načal sezonu zadrženými 42 body. O den později doma s Philadelphií Jirka za 29 minut dosáhl na 21 bodů, 4 doskoky a taky šest faulů. 

A to byl jeho vrchol. Ve druhém zápase zámořské profesionální kariéry. Nikdy později už v NBA lepší zápas nezahrál. Odtud to bylo jenom horší, až to v sezoně 97/98 skončilo úplně.

Jirka nastoupil v NBA ke 135 zápasům, 23 z nich hrál v základu. Jeho průměry jsou necelých deset minut na zápas; 3,4 bodu; 2,1 doskoku; 0,2 asistence; 0,1 bloku a 0,5 ztráty. Jedno prvenství si ale Jirka v NBA vydobyl - ve své výškové kategorii se stal nejhorším blokařem v historii NBA. 


O čtyři roky později byl pak jako šestnáctý v pořadí draftovaný Jirka Welsch. V Celtics měl "štěstí" na poměrně špatný tým, takže od druhé sezony dostal poměrně dost šancí hrát v základní sestavě. Takhle - Celtics jsou ikona NBA a její nejúspěšnější tým - je teda úplně jedno, kdo zrovna hraje s váma, když se v takovém mančaftu stabilně prosadíte do základní koule, tak jste prostě dobrej a historie se neptá. 



Ale jen tak pro zajímavost, tohle je základní sestava z prvního zápasu, který Jirka absolvoval jako hráč základní pětky: Welsch, Pierce, Vin Baker, Mike James a Mark Blount. Tedy budoucí Hall of famer, tlustý notorický alkoholik, dva borci s kariérními jednocifernými průměry a Jirka. Not the brightest of days in the Beantown.

Ale abychom byli fér, tenhle tým se dokonce dostal do playoff, kde ho sweepnula Indiana. 

Jirka v NBA vydržel do roku 2006. Nastoupil ke 247 zápasům, 102x v základu. Průměry: 18,6 minuty; 6,1 bodu; 2,4 doskoku; 1,5 asistence; 0,8 zisku a 1,1 ztráty. 





A je tu červený hadr na fanoušky Wizards. Honza Veselý, bezpochyby vynikající hráč, evropská špička, ale v NBA to prostě neklaplo. Přitom to vypadalo fakt růžově, Washington ho draftoval jako šestku, díky vášnivé gratulaci jeho tehdejší přítelkyně vyhrál Honza ještě během draftu sociální sítě, jeho highlighty z Evropy vypadaly slibně. 

Ale všechno to dopadlo jinak. Někteří fanoušci Honzu považují za nejhorší draft pick v historii Wizards. Ano, dokonce horší, než legendární Kwame Brown. Je ale potřeba podotknout, že nejhorší draft pick neznamená nutně nejhorší hráč. Když jdete v draftu jako šestka, tak jsou holt ta očekávání velká, měl byste stabilním členem rotace a v budoucnu franchise player. A to Veselka nebyl.

Honza v NBA vydržel do konce svého rookie kontraktu, tedy tři roky. Nastoupil ke 162 zápasům, 25x v základu. Průměry: 15,2 minuty; 3,6 bodu; 3,5 doskoku; 0,6 asistence; 0,7 zisku; 0,5 bloku; 0,8 ztráty a lehce přes 40 procent úspěšnosti ze šestek!


SATY

Po Veselkovi je asi pochopitelné, že vůči Tomášovi Satoranskému byli někteří fandové Wizards - mírně řečeno - ostražití. S pravděpodobností hraničící s jistotou ale těch pesimistů po posledním týdnu a včerejším prvním přípravném zápasu dost výrazně ubylo. 


Pojďme tedy už rovnou k tomu napjatě očekávánému přípravnému zápasu (tedy napjatě očekávanému v české basketbalové komunitě, jinde to tak žhavé určitě nebylo).

Možná první menší zklamání přišlo už před zápasem. Ačkoliv nehrál John Wall, tak Tomáš nebyl jako jeho backup. Tahle role připadla zkušenějšímu Treyi Burkovi. SPOILER ALERT: Burke byl v zápase mnohem horší než Tomáš ...


Takže Saty začal zápas někde na hranici konce lavičky a začátku tunelu ....

 
Klíčový okamžik přišel 2:30 do konce první čtvrtiny. Winslow z Miami Heat najel po zadní lajně, podal míč Whitesideovi, který dal koš s faulem. Hra přerušena, klakson, Burke jde dolů a česká jednatřicítka na palubovku. Na první kontakt s míčem fakt nečeká dlouho, protože Whiteside šestku promění a Morris z autu podává míč právě Satymu. Takže Tomáš diriguje tým od první vteřiny své kariéry v NBA.

Hned při prvním útoku ale Tomáš předvádí první a možná také poslední očividný záblesk nervozity. Míč oběhne perimetr, k Tomášovi se vrátí do pravého rohu, ten zkusí krátký únik po zadní lajně a hned chce míč vrátit volnému Morrisovi na prodlouženou hranici šestky. Tyler Johnson, který Satyho brání, ale tenhle záměr přečte a jeho natažené ruce míč tečují, ale naštěstí pro Tomášovo sebevědomí to ztráta není. Morris si pro míč dojde, chvíli s ním čaruje a pak hodí ke koši ukázkovou cihlu, která netrefí zařízení a pošle Heat do rychlého brejku, na jehož konci Tomáš trochu zapomene dorotovat k Whitesideovi a ten okolo něj jednoduše zasmečuje.






Dál už to ale bylo jenom lepší. Primárně jako point guard měl Tomáš míč do konce čtvrtiny alespoň jednou v ruce v každém z útoků. Snažil se ho rychle distribuovat dál, Wizards evidentně chtěli především projet set plays, ať to byl začátek útoku s dvěma dlouhými v rozích šestky nebo naopak v dolním postavení na písmenech, kdy se snaží odclonit křídlo, které si vybíhá pro míč. Saty není Wall, takže pochopitelně není první variantou v zakončení, ale to vůbec neznamená, že by nebyl využitý, právě naopak.

Na začátku druhé čtvrtiny předvedl Washington další variantu útoku, kdy jsou oba dlouzí (tedy center a power forward) na jedné straně - jeden dole na písmenech a druhý na rohu šestky - a staví dvě clony pro shooting guarda (v tomto případě Beala), který si vybíhá pro míč a buď střílí nebo po driblinku napichuje obranu. Beal si v tomhle případě po Satyho nahrávce došel pro faul, takže to byla něco jako poloasistence, že jo ...

První zápis do statistik přišel po dvou minutách druhé čtvrtiny. Wizards rozehráli systém s dvěma dlouhými v rozích šestky, tentokrát míč distribuoval Beal, postupně se oranžový nesmysl dostal ke Smithovi, jehož volšové ruce měly trochu problémy se zpracováním, ale dostal ho pod kontrolu a mohl tak nahrát Satymu, který si naběhl do volného prostoru z druhé strany přes roh šestky a pohodlně dvojtaktem na levou ruku zaznamenal své první dva body.





Hned v dalším útoku si povzbuzený Saty došel z levého křídla nájezdem okolo Waiterse pro faul a dvě šestky, které v klidu proměnil. Tomáš vydržel na palubovce až do konce poločasu. Velmi dobře bránil 1 na 1, až na jeden moment, kdy mu za zády seběhl Weber a po přihrávce floaterem skóroval. Ze začátku měl ale Saty trochu problémy při některých obraných rotacích a odstupování, za což mu v jednom případě spoluhráči vyčinili. 

Super byla kombinace s Gortatem, kdy Polák po pick´n´rollu sbíhal dolů a Tomáš mu podal míč mezi dvěma hráči na jednoduchý old-man-one-handed dunk. Pověsti o superatletovi z Čech se mohly potvrdit 1:15 do konce poločasu, kdy se Wizards dostali do breaku, Burke hledal Tomáše alley-oopem, ale ten bohužel nedovedl obouručně - trošku překvapivě - zakončit. Podruhé to ve Verizon Center zašumělo na konci poločasu, kdy Saty zkoušel buzzer beater ze tří čtvrtin hřiště, ale našel jen přední obruč.

Taky druhá půlka měla podobný průběh. Tomáš přišel do hry 4:56 do konce třetí čtvrtiny a na hřišti už zůstal až do konce zápasu. Přidal další čtyři body. Dva ze šestek a další dva na začátku posledního kvartálu, kdy ho po cutu z pravého křídla za zády obránce pěkně našel O´Bryan a pro Satyho už to byl jen jednoduchý layup. Přišly taky dvě ztráty, ale to je při takové porci minut, aktivitě a roli, kterou Tomáš měl, spíše obdivuhodné.

Celkově je to určitě potřeba hodnotit jako super debut. Tomáš odehrál 31:26 (nejvíc z celého týmu), dal osm bodů při střelbě 2/6 (šestky 4/4), měl šest asistencí (nejlepší Wizard), pět doskoků, jeden zisk a dvě ztráty. V +/- byl na nule, což je při porážce o 11 bodů a nejvyšší minutáži taky skvělé.

Jasně, je to teprve první příprava. Brooks si bude zkoušet různé varianty. Až přijde Wall, tak to je automaticky okolo 35 minut pro něj. Ale s Tomášem se viditelně počítá a on z toho vůbec není nervózní. A sociální sítě jsou už na jeho straně. Tak snad to tentokrát Čechovi ve Wizards vyjde. Potenciál tam je.






Žádné komentáře:

Okomentovat