sobota 10. ledna 2015

ČEZ Basketball Nymburk: O týmu, který nemá "Radost ze hry"

Je 16. září 2000, podvečer. V nedávno rekonstruované nymburské "Komendě" se schyluje k velké události. Hala praská ve švech, plastové sedačky úpí, žebřiny jsou ověšené dětmi a na palubovce se tým BK GA Nymburk připravuje na svoji ligovou premiéru proti Děčínu. Nadšeně bojující tým nakonec podle očekávání prohraje, leč těsně. Málokdo z přítomných ale tehdy tuší, že byl právě svědkem startu jedné velké dynastie.

Je 19. května 2002 a začíná divoký večer a dlouhá noc. Uprostřed nymburské haly křepčí legendární Pepa Jelínek, diváci bouří, hráči Sparty mají svěšené hlavy. Nymburk v druhé sezoně v nejvyšší soutěži slaví svou první medaili, zatím bronzovou.

Je 8. června 2003, velmi horký večer. V ostravském skleníku, kam se z Opavy přesunul sedmý zápas finále, je skoro 50 stupňů, hlava na hlavě. Nymburk, kterému ve finálové sérii zkomplikovala situaci superhrubka Grepla v pátém zápase, prohrává. Je to krutá porážka, ale až do dnešního dne zatím stále poslední zásadní prohra, kterou Nymburk v české lize utrpěl.

 .... flash forward ...


Je 22. ledna 2008. Do pardubické haly dorazilo skoro deset tisíc lidí. Nymburk hraje Eurocup s favorizovaným Dynamem Moskva. Jeden z nejlepších týmů, který kdy v Nymburce složili (Rančík, Lee, Mack, Schilb, Bendys, Šutys, Sokol, Beny ...), nakonec prohrává o pět bodů. Hala stejně tleská nadšením. 

.... flash forward ...

Je 7. ledna 2015. Eurocup, první zápas druhé fáze. Čtyři a půl minuty do konce zápasu s mladičkým týmem Petrohradu. Domácí tečou o devět. Nájezd hostujícího rozehrávače, koš nepadá, hostující pivot Landry dopichuje, taky neúspěšně. Domácí Burns ale neudrží míš, Landry to zkouší znovu, ani teď nedává. O další doskok s ním ale už nikdo nebojuje, napočtvrté hosté dávají koš. Domácí po sobě rozpačitě koukají, strašidelně prázdná hala je potichu. Nymburk - VERZE 2K15 ...

Nic není paradoxnějšího, než motto basketbalového Nymburka pro letošní sezonu:



I když ... třeba je v tom velká dávka sebereflexe. Nápis "Radost ze hry" je na plakátu situován někam do oblak, čímž možná tým hned od začátku dával podprahově najevo, kde zhruba létá člověk, který očekává, že by mohl mít z jejich hry radost.
Na druhou stranu - kampaně typu "Frustrace z basketbalu", "Show me my stats!", "Jsi opravdový masochista? Přijď na náš zápas!" nebo "Ať už je, kurva, konec" se špatně vysvětlují sponzorům. Jediný, kdo má bezpečně radost ze hry, je ten pes. Těm stačí málo. Pěnový míček a počůrají radostí koberec.

Nymburk výsledkově přešlapuje na místě, ze kterého se měl pohnout už tak před třemi lety. Herně couvá. Neberme, prosím, v potaz českou ligu. Ta série je z dlouhodobého hlediska jistě obdivuhodná, ale situace je momentálně taková, že titul v téhle soutěži je absolutní povinností. To prostě nejde nevyhrát. Ale jenom věšet nadživotní repliky mistrovských dresů na zeď Sportovního centra nestačí.

Nymburk musí cílit především na Evropu. Ano, jistě, zatímco v Česku jsou se svým rozpočtem, který je pravděpodobně součtem rozpočtů všech ostatních týmů plus nějaké drobné, za honoraci, v Evropě jsou takovou nižší střední třídou. V porovnání s těmi úplně nejlepšími je pak Nymburk vyloženě sociálním případem a proto není nutné se hned cpát rovnou do Euroligy. Koneckonců, když je člověk sociálním případem, taky nechodí na líčka k Pohlreichovi.

Ale otázkou zůstává, k čemu by Nymburku ještě vyšší rozpočet byl, když s tím současným hospodaří evidentně neefektivně. Mluví se o sto milionech, ale je to v podstatě jedno. V sezoně 2009/2010 to bylo jistě méně, nicméně v Eurocupu v základní skupině první místo, v nadstavbě druhé, vyřazení ve čtvrtfinále - ANO, to byl úspěch a krok dopředu. Od té doby přišlo ještě jedno čtvrtfinále, jinak konce v last 16. V žádném případě se nedá říct, že by to nikdy nebylo hratelné. Bylo.

Kapitolou sama pro sebe je VTB liga. Často je sice kvalitnější než Eurocup, ale Nymburk v ní je jak namalovanej. A protože televize jsou tak "hodné" a nabízí nám spoustu bizarních přenosů ze sibiřských krajin, které kvalitou obrazu připomínají mírně upgradovanou digihru Nu pogodi, můžeme tu bídu vidět na vlastní oči. Otázka zní - kde je problém?

Protože aby bylo jasno - to, že Nymburk Eurocup i VTB hraje, je jednoznačně dobře. Jen z toho, zdá se, neumí nic vytěžit.

Tady jsou některé ohlasy asitenta trenéra Růžičky pro iDnes poté, co Nymburk ve středu prohrál papírově nejhratelnější zápas s Petrohradem. Prohrál ho systémem start - cíl. "Je to velká škoda, protože tento soupeř byl hratelný. Chtěl bych se omluvit fanouškům, protože výkon nebyl hodný našeho dresu. Byl to nedisciplinovaný výkon. Hráli jsme jak parta kluků, kteří se včera sešli někde na plácku a dnes šli hrát Eurocup," řekl Růžička. PŘESNĚ! Jen by se k tomu chtělo dodat - nebylo to poprvé trenére, takže co s tím? "Nemám vysvětlení pro chyby, které jsme dnes dělali," dodal hlavní kouč Kemzura. Aha ...

Nemá-li vysvětlení trenér, je to průser. Začněme třeba u toho, že v první řadě nemá dobrý materiál. Přestupová politika Nymburka má, zdá se, trhliny. V první řadě - cizinci se ne vždycky povedou. To je prostě fakt, s tím Nymburk nic nenadělá. Do Evropy žádný Carmelo nebo Boogie Cousins nepůjde, a když už sem nějaký výjimečný hráč jde, nepůjde do Nymburka. Skončí v CSKA (Weems), skončí v Realu (Rudy), skončí v Olympiakosu (svého času Childress) a na podobných adresách.

Nymburk teda musí trochu gamblit, protože cizince potřebuje. Letos ale jackpot netrefil. Raiviů a Stutzů běhá po palubovkách stovky. Bennetta hodnotit ani nehodlám, to beru jako znouzecnost, radši než Amíka, který v keckách měří zhruba jako větší zahradní trpaslík, to tu díru po Washingtonovi měli zaplácnout raději někým z U19. Takže, když už jsme u něj - to máme relativně slušného Washingtona (tedy starší verzi toho D-Washe, který tu řádil před několika lety) a Treho Simmonse, u kterého je vždycky nejzábavnější sledovat, jestli ho to zrovna dneska bude bavit. Většinou ne. Největší plus tedy má Burns, který alespoň nejčastěji vyzařuje určitou energii.

Hrál tady loni hráč jménem Rašid Mahalbašič. Je to 211 centimetrů vysoký centr, kterému je 24 let, má teda velmi slušný upside, jak by řekli Amíci, my Češi to můžeme nazvat třeba potenciálem. Je to hráč, kolem kterého by se dal stavět velmi slušný tým na úrovni posledních fází Eurocupu. Kvalitní pivot je podpultové zboží. Nymburk ho nechal odejít. Letos má Rašid ve VTB lize za Astanu 14,31 bodu na zápas (19. místo) a 8,08 doskoku na zápas (8. místo). V užitečnosti je na čtvrtém místě ze všech! Z Nymburka je nejlepší Washington na 23. místě, pokud jde o vysoké hráče, tak na 47. místě je Burns.

Neznám samozřejmě detaily okolností, za kterých Mahalbašič odcházel. Řekněme ale, že chtěl víc peněz. Evropa není NBA, platy hráčů nejsou věcí veřejnou, ale pokud Rašid nechtěl nějakou ohromnou raketu, měl ty prachy dostat. Lepší pivot tu dlouho nebyl. Jako fanoušek říkám: "Raději jednoho Mahalbašiče než tři Bartoně."

Apropo, to je hezké téma - Luboš Bartoň. Bezpochyby jeden z nejlepších hráčů v historii samostané České republiky, zaslouží ohromný respekt, obdiv, poklonu. Má ZA SEBOU skvělou kariéru. Zaslouží si místo v síni slávy, místo experta v televizi, šéftrenéra mládeže a bůhvíco dalšího, ale kdo mu v současné době přetáhne přes hlavu dres týmu, který se netají evropskými ambicemi, ten buď ví něco, co ostatní neví, nebo neví nic.

Říkal jsem to už při oznámení této akvizice a dosud mě nic nedonutilo k tomu, abych svůj názor přehodnotil. Luboš Bartoň nemá Nymburku už co dát. Před pěti lety - ano. Teď? Šílenost. Je to slušný střelec - Nymburk už měl na soupisce Simmonse, Raivia a navíc velmi slušně střílející čtyřky Houšku a Rančíka, kteří se v útoku dovedou (v případě Rada dovedli) o spacing postarat. Kvůli obraně - z takového nesmyslu snad ani nikoho nepodzřívám. Aby "tmelil" kabinu? Na to už je tam Welsch, Benda, Rado ... pro využití Bartoně neexistuje vysvětlení. Věk nezastavíš, to není ničí chyba.

Luboš má ve VTB lize průměry 4,9 bodu a 2,4 doskoku, v Eurocupu 3,5 a 2,2 doskoku. Nedávno dal v české lize 20 bodů Brnu. To je vlastně takové nejlepší potvrzení toho, že to nebyl dobrý nákup. Protože pokud jde o hráče pro českou ligu, ať se propadnu do Východního Německa, jestli to, co odehraje Bartoň by neodehrál taky Kříž, Pomikálek, v brzké budoucnosti Svoboda a tak dál ... A Bartoň tady samozřejmě nehraje za 15 litrů a stravenky. To jen k tomu, kdyby náhodou opravdu na Mahalbašiče nebyly peníze.

Jasně, třeba takový Krojc, nemůžete mu svěřit balón v závěru, pokud je zápas vyrovnanej, musíte se křižovat, aby nešel házet šestky, ale ten kluk, doprdele, bojuje, a to je v současném Nymburce poměrně vzácností. Možná ta bojovnost je VŠECHNO co Nymburk momentálně potřebuje. Krojc umí doskakovat, dře v obraně, víc si věří v zakončení u koše. Když nepočítám tři vteřiny v Seville, nastoupil letos v Eurocupu na pár minut ke třem zápasům. Chce se skoro říct, dobře Nymburku tak ...

Těžko říct, proč nedostává víc příležitostí Houška, proč nehraje víc Pomikálek, proč loni trpěl Palyza ... kdyby Nymburk šlapal jako švýcarské hodinky, tyhle otázky by nikoho nenapadaly. Osa toho týmu není nejmladší a přesto hraje ohromné objemy. Pak to vypadá, jak to vypadá - bez nasazení, bez šťávy.

Kdyby hrál v lize 30 minut Svoboda, 25 minut Dlugoš a další omladina, vůbec bych se nezlobil. Mělo by to alespoň nějaký smysl. Rozhodně lepší, než trpět u přenosu ze zápasu s USK (kecám, vydržel jsem u toho sotva dvě minuty, to se nedalo). Na to, že Nymburk loni vyhrál ligu bez porážky, na to sere pes. To, že dostal v Eurocupu kotel s Kazaní, to si lidi pamatují.

Opravdu - pár experimentů v lize by nikomu neublížilo, stejně každý ví, že až o něco půjde, pak to tak nějak setrvačností půjde samo k dalšímu titulu. Nikomu, fakt nikomu neprospěje, když na USK bude hrát 26 minut Bennett. Nymburk má mládežnickou akademii, velmi kvalitně vedené hráče U19, U17, tak čeho se kdo bojí?!

Doby, kdy na basket chodilo deset tisíc lidí jsou pryč. Z velké části to není nymburská chyba. Zájem o basket má prostě v Česku svůj strop a deset tisíc lidí v Pardubicích na Dynamu nebo pak v Liberci na Zhořelci bylo možná už nad ním. Basket holt nemá tradici jako fotbal nebo hokej, nemá tak snadno pochopitelná pravidla, není tolik vidět.

Pokud jde o Nymburk, lidi jsou přesycení. Všechny ty Krasnojarsky, Kubáně, Okťábry, Avtodory a asi 15 týmů z Moskvy lidem splývají. Na to už je neutáhneš. Chodit na českou ligu je jako dívat se každý den na Walker Texas Rangera - omrzí se to a stejně víš, jak to dopadne. Navíc tomu většina aktérů nedává nic navíc, je to prostě povinnost. Samozřejmě špatně je, že Nymburk pořád hraje domácí zápasy někde jinde, takže když už chcete na basket, je potřeba se dobře přesvědčit, kde se to vlastně koná - letos to už bylo Sportovní centrum, Tipsport Aréna a Královka, dřív navíc Pardubice.

Televizní pohled na ztemnělou a prázdnou Tipsport Arénu je někde děsivý, smutný a trochu trapný zároveň. Bubnující a troubící fanclub sice v televizních prostřizích dělá. co může, ale realita je krutá. Nymburk je momentálně v návštěvnosti Eurocupu mezi nejhoršími a pokud si neujasní, co vlastně chce a kde to chce, nebude to lepší. Mimochodem - před fanclubem klobouk dolů. Kočovat v současné době s tímhle "cirkusem", to ten basket musíš mít rád. A to srdcařství jim nikdo upřít nemůže.

Myslím si, že tenhle obrázek z posledního zápasu tak nějak hezky symbolizuje současný stav. Nymburk narazil do zdi, zavírá před tím oči a diváci ... moment, jací diváci?

Zdroj: www.basket-nymburk.cz

Na Nymburk momentálně není důvod chodit. Když něco prošvihneš, doženeš to příště. Hraje se pořád, furt dokola. A když to nestihneš letos, bude to tu za rok zase. Stejné soutěže, stejné týmy, stejné nasazení  tempo.

- ujasnit si priority
- alespoň trochu stabilizovat a omladit kádr
- hrát maximálně na dvou místech a jasně rozdělit soutěže, které se budou hrát tam a tady
- dát v české lize maximální šanci mladým

Ten tým prostě momentálně nemá identitu. Nejde se s ním ztotožnit. Lavička Nymburka je dlouhá asi 16 metrů, protože má ohromný realizační tým, přece tam musí sedět někdo, kdo vidí, že je něco špatně ...

Nymburk toho za těch zhruba 15 let udělal pro český basket spoustu. Ty názory na různých fórech, že českému basketu škodí a podobně, to jsou většinou frustrované kecy. Nymburk přivedl do Čech výborný basketbal, výborné týmy, dovedl naplnit haly a dostal český basket do celoevropské televize a co si budeme povídat - vůbec na mapu klubového basketu v Evropě. Není to tým vybudovaný z ničeho, basket se v Nymburce hrál dlouho před těmito úspěchy a až to jednou skončí, bude se hrát i dlouho po nich. Nymburk má skvělé juniorské týmy, akademii a teď i výborný ženský tým.

Jeho výkladní skríň - tedy A tým mužů - se ale začal točit v kruhu, jede na setrvačník. Byla by ohromná škoda, kdyby to tak zůstalo.

P.S.: Jeden dobrý krok letos Nymburk udělal - utratil toho šíleného lva, který se trápil už snad od svého narození. Snad léčba A týmu nebude trvat podobně dlouho.


Zdroj: www.basket-nymburk.cz




9 komentářů:

  1. Bohužel musím s většinou souhlasit...

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle napsané, škoda jen, že se podle toho ty Důležití nebudou řídit.

    OdpovědětVymazat
  3. Je v tom hodně pravdy - bohužel. Snad bude časem líp....

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý článek. Snad až na ten odstavec o tom, kolik toho ČEZburg udělal pro český basket, ve všem souhlasím. Protože, podle mě, především totálně zk*rvil celou NBL. Nikoho nebaví hrát s dvacetinovým rozpočtem o druhé místo.
    Pokud to soudruh Jansta myslí s evropskými poháry, VTB (i když bůh ví, co se příští rok bude hrát, samotná VTB banka je na tom jak loni Prostějov před druhým finálovým zápasem), tak ten svůj kočovný cirkus musí definitivně přestěhovat do Prahy.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný článek. Bohužel hodně pravdivý.

    OdpovědětVymazat
  6. Chápejte, že fanoušky ostatních týmů nezajímají úspěchy Nymburka. Kdo chce vidět kvalitní basketbal, může se podívat na cizí tým v Eurolize nebo v NBA. Fanoušci basketu v ČR vidí jen totálně doku*venou ligu a stamilióny létající oknem. Na začátku jsem Nymburku věřil, ale to jsem ještě netušil, jakej je Jansta egoista. Ten knež by měl stáhnou rozpočet o 5 mega a odvolat ten zvrácený útok na Euroligu, tak by se raději zastřelil. Holt když někdo nedokáže ukočírovat sám sebe, jak chce kočírovat špičkový tým?

    OdpovědětVymazat
  7. Andrew, sám píšeš, že NBK nemá dobrý materiál, přestupová politika má trhliny a cizinci se nepovedli. Nemůžou se nikdy povézt. Se 100-150 mio je kvalita materiálu dána. Rašíd - jediný kvalitní hráč nemůže zůstat, nezaplatí ho a když tak jen dočasně, než mu dá někdo tolik co už je nad možnosti Nymburku. Srdcaři, kteří zůstávají jsou jen ti, co na víc nemají, ti ostatní jsou zboží na trhu a větší bere. A aby vůbec NBK zaplnil soupisku, tak hráči za zenitem, které už nikdo nechce. I bohaté kluby si leštiče nekoupí a uvažují stejně jako ty: raději jednoho borce, než tři Bartoně.
    Na to co by chtěl Nymburk hrát potřebuje komplexní hráče. A to Simmons a Rančík nejsou. Mít střelce bez obrany už nestačí. Přes ně jde více bodů, než dají.
    S mladými to nevypadá růžově, pokud nemají kvality např. Hezoniji :-). Filozofií klubu jsou okamžité výsledky, budovat tým postupně neumí a ani nechce. Že dávají příležitost mladým jsou kecy a z nouze ctnost. Pár minut v KNBL bez příležitostí ve VTB a EC z nich použitelné hráče neudělá.
    Zmiňuješ Pomikálka, ten bude mít letos už 26! Měl dostat šance hned při příchodu. Proč je nedostal, nebo nevyužil by bylo na stejně dlouhý blog jako tento. Je to zářivý příklad "ztracené generace" , který svou kariéru promarnil a odleštil. Dnes už bez šancí, zmatkuje, křeč, nulové sebevědomí.
    A budoucnost skutečně mladých vidím bledě. Pokud bude tým obměňován, tak zase splaší nějakou levnou vyčichlinu a mladí budou jen tleskat na střídačce. A současní nepostradatelní budou o rok starší a zase více nestíhající.
    Vše ve sportu je dnes o penězích. V kruhu se budou točit dál, pokud v tom nebude 5x více a ani to nemusí stačit. Ten tým by byl jiný, ze současných tak max. dva. Na EC by to mohlo stačit, na EL ani náhodou. Proto mi připadají výroky Jansty a spol. o cílech klubu před každou sezónou ujeté a mimo realitu. Asi na oblbnutí sponzorů.
    Někdy se říká, že ryba smrdí od hlavy, zřejmě i tento případ. Hráče bych z toho moc nevinil, hrají na co mají. Pokud by měli na víc, nehráli by v Nymburku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co máte všichni s tím Pomikálkem? Je to nadprůměrný atlet s mizernou střelou a průvanem v palici. Jeho touhou je dát za zápas co nejvíc čepic, víc nic.

      Vymazat