úterý 25. října 2016

Fantasy Draft Night

V noci konečně začíná další sezona NBA a spolu s ní i statisíce, možná miliony, paralelních NBA sezon v nekonečném světě fantasy sportů. Asi nemusím moc vysvětlovat o co jde - hrajete si prostě na manažera týmu NBA, využívate reálné statistiky hráčů, potýkáte se s jejich skutečnými zraněními a výpadky formy. V podstatě jediný rozdíl mezi vámi a vopravdickým americkým milionářem je ten, že nemusíte platit ročně 26 milionů dolarů Conleymu nebo nedejbože 19 mega Tyleru Johnsonovi.

Nejzábavnější faktor na tom samozřejmě je ten, že se v lize poměřujete nejčastěji s týmy, které si v bláhové naději na výhru sestavili vaši kamarádi. A je to zadarmo.

A ne, není to pro malé kluky, tohle je vážná věc!


Jedna z nejkvalitnějších českých fantasy leagues má své centrum v Nymburce a okolí a v neděli večer se za nulového zájmu médií uskutečnil její draft. Shodou okolností se jí taky účastním a jako každý rok tradičně nepatřím mezi favority. I přes moji tristní výsledkovou historii jsem si v následujících řádcích dovolil popsat průběh draftu ze svého pohledu.

PRAVIDLA

V naší lize je 12 týmů. Na každé soupisce je 13 hráčů. Konkrétně by to měl být Point guard, Shooting guard, Guard (tedy buď PG nebo SG), Small forward, Power forward, Forward (opět buď SF nebo PF), Center a šest univerzálních pozic podle libosti. Každý den je možné mít na soupisce deset hráčů, tři sedí a jejich statistiky se nezapočítávají. 

Soupeří se v následujích kategoriích: FG%, FT%, 3PTM, PTS, REB, AST, ST, BLK, TO. Hraje se v týdenních cyklech, vždy jeden týden proti jednomu soupeři, jednotlivé kategorie se sčítají, případně průměrují, a kdo je na konci týdne lepší, bere za výhru v každé kategorii bod. Nejvyšší vmožná výhra je tedy 9-0, ta je ovšem jakýmsi svatým grálem a její výskyt je zhruba stejně častý jako chytit royal flush v pokeru.

Hraje se 23 týdnů základní část, pak klasický pavouk play-off, skončit se musí s koncem základní části v NBA. Protože je to zadarmo, tak se nic nevyhrává, konkrétně v naší lize byly určité pokusy výhry a prohry alespoň nějak zkapalnit, ale zatím vyšly všechny naprázdno. 

Draft je na 13 kol, logicky. Pořadí draftu se prý losuje náhodně, jak nám tvrdí oba naši komisionáři. Ten kdo volí první v 1. kole, tak je v 2. kole naopak až dvanáctý, ve 3. kole zase první a tak dále, žádná věda.

DRAFT

Osudí bylo letos milostivé a přisoudilo mi třetí místo. Dávalo mi to jistotu, že získám někoho z trojice Harden, Towns nebo Westbrook. Priority jsem měl nastavené v tomhle pořadí, přičemž ale Harden jasně vedl. Letos bude mít monster season, Rockets vlastně aspirují na nejlepší ofenzivu v lize a Har_en je jejím motorem. Pokud vydrží zdravý (což ale platí o všech hráčích), pak v něm mám jistotu minimálně 25 bodů, okolo 9 asistencí, 4-5 doskoků, 1,5 zisku a pořádného přísunu šestek každý zápas. Před Westbrookem, který bude mít v OKC letos bez Duranta taky pré, jsem Hardena preferoval hlavně kvůli trojkám, v nichž je asi o dva levely výše. 

Jelikož hrozilo, že tihle dva půjdou první, byl jsem na třetím místě ochoten akceptovat ještě Townse, což je momentálně už nejuniverzánější big man v lize, který je o to cennější, že umí střílet a proti různým vysokým lopatám tak nesabotuje především úspěšnost šestek. 

Ale vzhledem k tomu, že první volil dlouholetý věrný fanoušek GSW, byl jsem si skoro jistý, že slepě sáhne po Currym, o kterého jsem nestál. Ani bych se tak nebál toho, že bude mít po příchodu Duranta míň prostoru, to odnese spíše Klay a Draymond, ale nedivil bych se, kdyby se Warriors poučili z loňska a své opory trochu víc šetřili. Pokud vše půjde podle plánu, pak by zejména v závěru základní části mohl mít Curry poměrně dost DNPs, protože prostě nebude na hřišti potřeba.

1. KOLO

1. Stephen Curry
2. Russell Westbrook
3. James Harden
4. Kevin Durant
5. LeBron James
6. Kawhi Leonard
7. Karl-Anthony Towns
8. Giannis Antetokounmpo
9. Paul George
10. Chris Paul
11. Damian Lillard
12. Anthony Davis

Nejlepší pick: KAT. Volit sedmý a mít k dispozici Townse, to je sen. Je to naprostá jistota 20 bodů a 10 doskoků každý zápas, k tomu výborná střelba včetně občasné trojky a pochopitelně standardní blokařské schopnosti. 

Nejhorší pick: James. Nymburg Earwings jsou v naší lize nováčkem a tohle byla typická rookie mistake. Kdybychom hráli nějakou all-times greatest ligu, tak by byl LeBron jasnou volbou na prvním místě, ale takhle v žádným případě nepatří do první desítky. Základní část pojede klasicky na autopilota a play-off už se do fantasy nezapočítává, takže jeho beast mode bude k ničemu. V momentě, kdy jsou pořád k mání Leonard, Towns, Greek Freak, George i Paul pro tohle neexistuje ospravedlnění.

2. KOLO

13. DeMarcus Cousins
14. Kristaps Porzingis
15. Hassan Whiteside
16. Paul Millsap
17. Andre Drummond
18. Jimmy Butler
19. Kyle Lowry
20. LaMarcus Aldridge
21. Blake Griffin
22. Nikola Jokic
23. John Wall
24. Draymond Green

Nejlepší pick: Nečekal jsem, že Whiteside spadne do druhého kola a na patnáctém místě je to jasnej steal. Autopřísun bloků a bodů s relativně vysokou úspěšností z pole. Je potřeba polknout nulové asistence a horší šestky. 

Nejhorší pick: Vyloženě špatnej pick tu není, ale já nevidím důvod brát Cousinse před Porzingisem, Whitesidem a Drummondem. Jedinou kategorií, kde nad nimi jednoznačně dominuje jsou body. Naproti tomu má skoro čtyři ztráty na zápas.

3. KOLO

25. DeAndre Jordan
26. Al Horford
27. Victor Oladipo
28. Isiah Thomas
29. Kyrie Irving
30. Kemba Walker
31. Serge Ibaka
32. Brook Lopez
33. Klay Thompson
34. Derrick Favors
35. Andrew Wiggins
36. C.J.McCollum

Tady jsem trochu panikařil, protože jsem měl připraveného Horforda a v žádném případě jsem nečekal, že mi bude těsně vyfouknut. Záložní variantu jsem si jako idiot nenachystal, takže těch 45 vteřin bylo sakra rychlých, ale nakonec jsem s Dipem spokojený. Když si vezmu, že hraje v týmu, kde v základu nastupuje mladej Sabonis, tak tam prostor pro slušná čísla a velké minuty určitě je.

Nejlepší pick: Skoro bych řekl, že Irving. Cleveland nemá v podstatě žádný backup a tak je to všechno jenom o tom, jestli bude Kyrie zdravý. Na druhou stranu tady platí to, co v případě LeBrona - Cavs nemají na východě konkurenci a celé je to u nich o play-off, takže tam hrozí to riziko vynechaných zápasů.

Nejhorší pick: Favors. Čistě proto, že poprvé po několika týdnech trénoval v neděli a povaha jeho absence není pořádně známá, což je docela strašidelné. Ale hlavně - čím míň Favorse, tím víc Lylese, kterého mám já.

4. KOLO

37. Carmelo Anthony
38. Ryan Anderson
39. Kevin Love
40. Jonas Valanciunas
41. Eric Bledsoe
42. Rudy Gobert
43. Jae Crowder
44. DeMar DeRozan
45. Jabari Parker
46. Myles Turner
47. Nicolas Batum
48. Dwight Howard

Nejlepší pick: Turner. Získat prvního centra jednoho z TOP 5 týmů konference na 46. místě je super a Turner má pozici jistou. Už loňská rookie sezona byla skvělá, letos se čeká masivní zlepšení. Kromě bodů a doskoků přidává pravidelně i bloky, nekazí šestky a nebojí se občas zvednout trojku. 

Nejhorší pick: Anderson. Ale je to obhajitelné, zejména kvůli tomu stylu Rockets.

5. KOLO

49. Ricky Rubio
50. Marc Gasol
51. Evan Fournier
52. Zach LaVine
53. Enes Kanter
54. Gorgui Dieng
55. Trevor Ariza
56. Nikola Vucevic
57. Mike Conley
58. Tobias Harris
59. Jusuf Nurkic
60. Goran Dragic

Nejlepší pick: Nurkic. Výborná příprava, Jusuf umí být výrazně produktivní i v limitovaném hracím čase. 

Nejhorší pick: Gasol. Nakonec se může ukázat, že to naopak bude steal celého draftu, ale u pivota jsou tahle zranění extrémně riziková a Grizzlies s ním budou celý rok nakládat až panicky opatrně. Příliš velký risk. Když pivota, tak bych tu raději sáhnul pro Dienga.

6. KOLO

61. Pau Gasol
62. D´Angelo Russell
63. Aaron Gordon
64. Jeff Teague
65. Bradley Beal
66. Brandon Ingram
67. Dirk Nowitzki
68. Brandon Knight
69. Dennis Schroder
70. Avery Bradley
71. Gordon Hayward
72. Julius Randle

Nejlepší pick: D´Angelo a hrozně mě štve, že jsem ho nevzal už v předchozím kole. Jsem přesvědčený, že je to jeden z TOP 3 kandidátů na Most improved player a v Lakers bude mít obrovský prostor. Odešel Kobe sakra, to je přes 20 střel na zápas.

Nejhorší pick: Ingram. Podle mě vyloženě hrozný pick. V momentě, kdy v draftu zůstávají ještě skoro desítky kvalitních hráčů, je nesmysl brát neprověřeného kluka, který měl v přípravě 4,3 bodu, 2 doskoky a 1,5 bloku. Progres může přijít, ale bude se na něj čekat dlouho.

7. KOLO

73. Robin Lopez
74. Harrison Barnes
75. Jeremy Lin
76. Marcin Gortat
77. Rudy Gay
78. Rondae Hollis-Jefferson
79. Otto Porter
80. Steven Adams
81. Nikola Mirotic
82. Darren Collison
83. Tristan Thompson
84. Nerlens Noel

Nejlepší pick: Pochválil bych si Lina, protože si bude moc v tragickém Brooklynu dělat, co bude chtít, ale líbí se mi Adams. Znovu stejný důvod - získat kvalitního starting centra takhle hluboko je vždycky vzácnost.

Nejhorší pick: Noel. Jsem překvapený, že byl vůbec draftován. Je to pivot, který začne hrát nejdříve na konci listopadu a před sebou bude mít v rotaci Embiida i Okafora, kteří byli oba v tuhle chvíli ještě k mání!!!. 

8. KOLO

85. Danilo Gallinari
86. Rodney Hood
87. Thaddeus Young
88. Jordan Clarkson
89. Kenneth Faried
90. Greg Monroe
91. Robert Covington
92. Monta Ellis
93. JJ Redick
94. Markieff Morris
95. Joel Embiid
96. Wesley Matthews

Nejlepší pick: Znova bych si pochválil Morrise, který bude hrát velké minuty, ale dám to Covingtonovi. Když je zdravý, tak je to minimálně jistota trojek a zisků, v Sixers zůstane v základní sestavě.

Nejhorší pick: Faried. Je to v podstatě spoléhání se na to, že bude tradován, protože přes Jokiče s Nurkičem toho letos jinak moc nenahraje.

9. KOLO

97. Dwayne Wayde
98. Devin Booker
99. Terrence Jones
100. Jahlil Okafor
101. Rajon Rondo
102. George Hill
103. DeMarre Carroll
104. Marvin Williams
105. Chandler Parsons
106. Danny Green
107. K. Caldwell-Pope
108. Gary Harris

Nejlepší pick: Booker, s ohromnou převahou. Záruka minimálně 30 minut na zápas, míč pořád v rukou a obrovský potenciál.

Nejhorší pick: Green. Minimálně tři týdny bude out a asi bych s ním měl problém i kdyby nebyl. SAS má prostě vždycky nevyzpytatelné rotace a Green navíc není žádný multikategoriální plejer. Loni měl 7,2 bodu, 3,8 doskoku a 1,5 trojky. Žádný velký progres se čekat nedá.

10. KOLO

109. Kent Bazemore
110. TJ Warren
111. Dario Saric
112. Mason Plumlee
113. Al-Farouq Aminu
114. Andrew Bogut
115. Jrue Holiday
116. Zach Randolph
117. Courtney Lee
118. Taj Gibson
119. Emmanuel Mudiay
120. Will Barton

Nejlepší pick: Plumlee. V podstatě nebývá zraněný, je spolehlivý na doskocích a na pivota má super cit pro asistence. Teď jsem četl, že prý jeho spoluhráči očekávájí od Plumleeho letos "multiple triple-doubles", což je možná trochu optimistické, ale tady jsme nad 110. místem a tam jsou hráči, kteří podobné ambice často vůbec nemají.

Nejhorší pick: Mudiay. Průměrná porce bodů, průměrná porce asistencí, nadprůměrný přísun ztrát a mizerná střelba. Na rozehrávače nic moc.

11. KOLO

121. Evan Turner
122. Elfrid Payton
123. Trey Lyles
124. Kyle Korver
125. Clint Capela
126. Joakin Noah
127. Kris Dunn
128. Al Jefferson
129. Sergio Rodriguez
130. Marcus Smart
131. Matthew Dellavedova
132. J.R. Smith

Nejlepší pick: Capela. Opět je tu pivot, který by měl hrát okolo 30 minut na zápas. To v téhle fázi draftu už v podstatě stačí. Ty šestky jsou ale hrozný.

Nejhorší pick: Smart. Tohle je trochu dilema. Smart, když je zdravý, je výborný hráč, ale především obránce. Momentálně zdravý není, ale až bude, tak se to do fantasy moc neprojeví, protože kromě stealů ničím moc nepřispívá. Navíc to není žádný ostrostřelec. Obrana prostě fantasy nevyhrává.

12. KOLO

133. Patrick Beverley
134. Dante Exum
135. Eric Gordon
136. Bismack Biyombo
137. Lou Williams
138. Khris Middleton
139. Justise Winslow
140. Tony Parker
141. Bojan Bogdanovic
142. Kyle Anderson
143. MKG
144. Wesley Johnson

Nejlepší pick: Gordon a Anderson. Oba budou těžit z absence zraněných spoluhráčů. 

Nejhorší pick: Middleton. Tohle byl možná autopick, protože nevím, jak si jinak vysvětli draftování hráče, který bude chybět minimálně šest měsíců.

13. KOLO

145. Tomáš Satoranský
146. Alex Len
147. Tim Frazier
148. Ish Smith
149. Sean Kilpatrick
150. Reggie Jackson
151. Deron Williams
152. Timofey Mozgov
153. Mirza Teletovic
154. Luol Deng
155. Marquese Chriss
156. Tyreke Evans

Nejlepší pick: Kilpatrick, asi ... Je to skórer a v tom Brooklynu je letos fakt možné cokoliv. 

Nejhorší pick: Nedá se svítit, Saty. Samozřejmě, že to byl takový pick z patriotismu a v posledním kole se to snese. Pamatuju si, že kdysi takhle někdo zkoušel draftovat Veselku, aby ho asi o deset dní později znechuceně waivnul. Saty ale zatím nemá jistou pozici, vypadá to spíš na pomalé sbírání minut. Na druhou stranu je Washington poměrně dost náchylný ke zranění, takže proč ne.

A takhle vypadá moje aktuální sestava. Bude úspěch, zůstane-li na konci sezony alespoň z 50% stejná.





Žádné komentáře:

Okomentovat